Vad betyder narcissist?

En narcissist är en person som inte inser sin egen betydelse och som kan se sig själv som centrum för allting.

Narcissister är inte benägna att reflektera över sig själva – de behöver att andra reflekterar över dem för att veta vem de är. De verkar utåt sett självsäkra, men innerst inne lider de ofta av låg självkänsla. De längtar efter uppmärksamhet, kärlek och positiv feedback – överdrivna mängder som aldrig räcker till. Narcissister har också en tendens till extroversion som gör att de lättare kan skapa ytliga relationer, men som ofta slås ut lika snabbt när något bättre dyker upp eller när ett gräl uppstår med betydande spänningar eller någon form av plågsam oenighet.

Narcissistisk personlighetsstörning (NPD) är en psykisk störning som innebär en uppblåst känsla av sin egen betydelse, behov av beundran och brist på empati. Den känns ofta igen genom dramatiska uppvisningar av känslor eller egoism.

Psykologer diagnostiserar någon med NPD om deras olika symtom är på en sådan nivå att de stör deras dagliga liv. Av denna anledning har dialektisk beteendeterapi (DBT) blivit populär som en evidensbaserad behandling för patienter som diagnostiserats med NPD eftersom den lär människor hur de bättre kan kontrollera både sitt beteende och sina känslor vid störande moment.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kakor hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda våra tjänster godkänner du vår användning av cookies. Mer information