Vad betyder ick?

Ick” vad med i nyordslistan 2023 och i den meningen betyder det ungefär ”drag eller beteende hos en person som en annan person finner frånstötande

”Ick” är en äldre, numera ovanlig, form av negation i svenskan, som närmast motsvarar dagens ”ej” eller ”inte”. Den används ofta i äldre svenska texter, såsom i Bibeln, äldre dikter och lagtexter.

Till exempel, i Västgötalagen från 1200-talet står det ”Æn om man sik iakar ickæ kunna.” vilket i dagens svenska ungefär skulle bli ”Men om man inte kan neka sig.”

Vad betyder ”ick” när ungdomar använder uttrycket?

När ungdomar och yngre människor använder termen ”ick” idag, är det ofta som ett uttryck för avsmak, äckel eller ointresse. Det används ungefär på samma sätt som ordet ”usch”, ”blä” eller ”nä”. Till exempel: ”Ick, jag gillar verkligen inte broccoli!” eller ”Ick, jag vill inte se den där läskiga filmen.”

Det är dock viktigt att notera att språkbruk kan variera beroende på geografisk plats, kulturell kontext och individuella skillnader, så det är inte alla ungdomar som använder ordet på detta sätt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kakor hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda våra tjänster godkänner du vår användning av cookies. Mer information